Hi guys!

Have a nice day today

Wednesday, 24 July 2013

UiTM Supplementary Exam

Assalamualaikum, hello dunia

first of all harap-harap post ni akan membantu kepada sesiapa yang takda rezeki macam aku ni haa..maybe ada yang cakap kita ni kurang pandai sebab ambil exam tu, ye la kan, kalau ambil exam tu maknanya hang ada failed subject dan secara tidak langsung orang akan anggap hang ni bodoh. Jangan risau, bukan kau je rasa benda ni, aku dengan sahabat-sahabat senasib dah rasa.. haha, tapi kat entry ni nak cerita apa effect bila da takda rezeki.

Apa-apa hal, aku punya cerita ni tentang budak Asasi Undang-Undang UiTM. kenapa khas untuk diorang? *dah aku belajar tu -.-*..haha, okay, aku punya code asasi code PI007, ala-ala James Bond katakoo..kononnya siapa-siapa yang ambil yang ni dan bukannya PI005, dipercayai boleh sambung pengajian di universiti selain UiTM. *untuk pemahaman lebih lanjut gi google eh, aku nak story pasal benda lain, kalau berkesempatan aku coretkan beze PI007 dan PI005* Memang itu la kelebihannya, tetapi tidak kalau kau dah duduk supplementary exam berharga RM100 ituu.

Orang tua kat Malaysia ni kata "alasan seribu boleh cari" tapi rezeki Allah kan, tak da sapa tahu macam penyampaian kat kita..macam aku, aku failed subjek Introduction to Law III sebab aku tak tidur sampai nak jawab, then masuk dewan peperiksaan otak blank, ada pulak yang memang tidur dari malam sampai hari nak exam, ada yang dok study-study pastu tertidur kejap, pon otak blank..haha, macam la puncanya, sebab setiap orang lain caranya..aku baru first time buat keje gila tak tido tu, tapi orang tertentu boleh macam tu, faktor lain sebab last minute laa..haha, aku salah sorang..-.-

Nak dipendekkan ceghita, failed la makhluk-makhluk teragung ciptaan Allah ni. Kalau korang yang ter-join geng kitorang ni, first kene tau pe akibatnya, aku list dalam point form la ye :-


  • Frust bila UiTM hantar result
  • Kene marah dengan parents dan kakak-kakak atau abang-abang yang perihatin
  • Korang down, tak layan dah classmates, roomates, lecturemate geng whatsapp, wechat semua *konon sedih la, sebernanya malu haha*
  • Nak nangis 24/7 bagi yang tak cukup kental
  • Jadi separuh gila
*okay tu kebanyakkan apa yang dirasai oleh calon-calon supplementary exam*

kalau korang failed kurang dari dua subjek, korang boleh repeat la, kalau lebih extend sem, kalau failed macam subjek BEL332/BEL342 confirm extend sem.

okay tu first phase, pastu korang kene amik exam khas tu.

kepada yang lulus, tahniah..yang takdak rezeki takpa, UiTM masih bagi peluang, tapi extend sem la ye..takpa sabau-sabau, ada hikmah tu

tapi kepada yang lulus, korang akan tau result supplementary exam ni sebelum keluar result UPU, tapi jangan berangan nak dapat, haha, korang akan melalui proses penerapan UiTM, macam budak-budak PI005 yang korang perlekehkan dulu *aku tak okay*.

Sebab apa jadi camtu :-
  • Sebab korang failed *tula mak da cakap belajar elok-elok, hang dok bercinta sana sini, makan Barra la, gi main kayak kat tasik la, konon study dengan awek kat PTAR la, pastu main PES tak hengat dunia bagai, sapa suruh, tp ramai golongan-golongan ni berjaya, hehe, hebat sungguh mereka*
  • UiTM tak hantar result baru korang dekat UPU, sebab dah due date katanya
    • Implikasi tak hantar, satu universiti pon takdak maklumat korang, even korang dapat interview ke apa ke macam aku yang awesome ni *ehh, haha, tp nasib aku la, hari interview UKM sama pulak dgn hari aku repeat, berkejar kot dari Shah Alam ke Bangi, okay, cita lain dah, haha*
    • so kalau buat rayuan UPU pon memang tak kan dapt ye, sorry
So tunggu jela keputusan penerapan UiTM ye, jangan berharap nak dapat UPU, nanti lagi sakit jiwa korang, dah la jadi separuh gila lepas dah tau result..kekeke

p/s: aku and the geng masih menunggu ni, doakan kami, dapat yang tebaik Madam kesayangan kami kata dapat lepas raya tahun 2013 ni, dah taktau camna nak explain kat sedara mara, kawan-kawan pak n mak aku, and even kawan aku sendiri pasal keadaan aku asal xdapat UPU, suruh baca entry ni mungkin..haha

Sekian.

7 comments:

Putry Shikin said...

assalamualaikum. nak tanyaaaa, soalan supp exam payah dakk? then kiraan dia cena ekk? hukhuk. pastu kann, nak bayaq RM100 tu kat manaaa?

Anonymous said...

salam, proses penerapan uitm tu apa? saya fail haritu tapi result belum dapat. sekarang baru apply fasa 2 punya upu. bila boleh dapat result supplement test? dan upu punya result kita still dapat kan?

Anonymous said...

mohon balas sebab saya pun tgh kritikal fikir pasal upu..

Anonymous said...

Saya sem satu, pastu saya fail satu subject, jadi still kena amik supplementary examination ke ? Pls respond��

Anonymous said...

X pyh ambek...subjek 2 bwa ke sem 2...

Anonymous said...

yeke tk dpt upu dah...alaa..hmm penerapan ade chances tk dpt juga??awk sendiri smbung degree mcm mna??

DeenJumper said...
This comment has been removed by the author.