Hi guys!

Have a nice day today

Saturday, 24 August 2013

Kenapa: Ramai orang tak suka Lawyer?

Bismillah, ni first article untuk ruangan  Kenapa? kot..

Nasib aku sekarang ni sampai ke sudah tak dapat mana-mana tawaran untuk sambung pengajian ke peringkat ijazah sarjana muda. Sekarang ni budak-budak saing aku kebanyakkan tengah prepare la nak masuk menara gading, *smpai skrg taktau asal menara gading kenapa bukan menara tanduk*, ada kawan aku Nik tengah siap sedia nak fly pegi India, nak jadi doktor bhaii, ada yang tengah seronok belajar dip/STPM, ada jugak yang kerja n ada jugak yang ready masuk menara gading awal September ni.

tapi.............

aku............

masih guling-guling atas katil, -_-

tetiba la sekarang rajin nak meng-GOOGLE pasal kerja-kerja profesional ni kan, antaranya, 

  1. Doctor
  2. Engineer
  3. Lawyer
  4. etc
Top 3 kene bash,
  1. Lawyer
  2. Doctor, Engineer, etc
haha, aku nak story pasal 3 yang mention ni je, profesional lain tak nak kacau

Kenapa? Lawyer first yang lain second? macam doktor ni kebanyakkan orang Malaysia ni banyak pengalaman perit, contoh doktor tengking-tengking seseorang yang berkait darah dengan diorang, lagi-lagi mak,  tak semua doktor kerajaan macam tu tau, tapi kebanyakkanya macam tu haha, so boleh pergi swasta, confirm layanan tiptop. Yang pasal kene tengking pun ambil hati, doktor yang salah bagi ubat, terlebih bius, "kononnya" menyebabkan kematiann pesakit tak perlu cerita la kan, tapi manusia ni walaupun doktor, Perdana Menteri ke, masih manusia, masih banyak terbuat silap, pasal mati tu dah ketentuan.

Engineer/juutera pulak, takda la apa-apa sangat, cuma cakap buat keje tak betul, pasal jambatan runtuh la, rumah retak la, macam tu jela. 

Tapi lawyer/peguam dan hakim, fuhhh
  1. Penipu
  2. Tidak berperikemanusiaan
  3. Menegakkan batil
sebelum dapat jadi peguam pon dah dilabelkan bukan-bukan macam
  1. Kaki Social
  2. Sombong
  3. Poyo
  4. Bajet
  5. Abbasiyah *eh, ni maksudnya lepak dengan budak-budak diorang je
Entry ni mungkin bias sebab aku ada basic Law sikit, sikit sangat, haha..
Pasal tak puas hati kenapa orang yang terang-terang bersalah tidak dijatuhkan hukuman, tak nak mention la mana-mana kes, tapi korang kene paham cara macam mana seseorang boleh dijatuhkan hukuman.

Macam hukum Hudud, orang yang dituduh bersalah tidak akan bersalah sehingga dibuktikan bahawa dia betul-betul bersalah.


Cara Sabit Zina

  1. Disaksikan oleh 4 orang lelaki yang cukup syaratnya
  2. Pengakuan penzina yang cukup syaratnya
  3. Qarinah (bukti) *kalau sekarang boleh dapat dari sumber forensik gituu, DNA bagai*
Bila dapat tiga-tiga ni baru boleh hukum 

a. Penzina yang bukan muhsan dan pernah bersetubuh secara sah


      i.      Hukuman rejam dengan batu sampai mati

 

b. Penzina yang bukan muhsan


        i.      Sebatan 100 kali dan buang daerah
       ii.      Hamba pula dikenakan sebatan separuh daripada sebatan orang yang merdeka iaitu 50 kali
      iii.      Hukuman buang daerah adalah wajib dan hendaklah dilaksanakan serentak dengan hukuman sebatan.

credit: http://ustazabdulwahab.wordpress.com/jenayah/hukuman-hudud/

Sama jugak dengan Undang-undang Sivil, kalau Pendakwa raya dapat bawak bukti-bukti yang kukuh melebihi dari Peguambela, jadi tertuduh bersalah, dan kalau sebaliknya tertuduh terbela. Hakim pulak tengok hasil dari bukti-bukti dan hujah-hujah dari peguam, mana yang lagi kukuh, so hakim akan berpihak kepada parti tersebut.

Jadi, walaupun terang-terang nampak Abu bunuh Boyot, belum tentu dia akan disabitkan selagi tak capai standard seorang pembunuh, sebab dia tidak akan bersalah selagi tidak dibuktikan bersalah. Macam hudud tadi, tak fulfill mana-mana syarat, bukan senang-senang kene rejam atau sebat. Wallahualam

Nak pertikaikan orang boleh, tapi biaq kita ada ilmu asas dan tahu kenapa dia buat macam tu dan salah ke tak apa tindakan orang tu.

Thursday, 15 August 2013

Aku dan Blog

Walaupun aku dah lama aku menceburkan diri menjadi blogger, tapi aku taktau pasal header, aku tak tahu menahu pasal tab menu sampai aku buat dua blog sebab tak tahu penggunaan tab menu haha. Hari ni untuk tah keberapa kali aku tukar nama domain dari siempatmata/blogspot, spectmatafakta, sekarang encikfiveg.blogspot haha.

Hasil dari kunjungan ke beberapa blogger yang di-suggest-kan incik Google sama ada milik orang tempatan mahupun warga asing, aku telah update serba serbi tentang diri ku dan blog ni. Semua nukilan dari blog spectmataauta.blogspot aku da alihkan ke blog ni, pening sampai dua blog, merepek aku ni.