Hi guys!

Have a nice day today

Saturday, 10 August 2013

Cara Nak Uninstall / Remove / Buang AVG Secure Search Toolbar

Assalamualaikum dan selamat hari raya ke-3 =}

Okay kali ni nak sembang cara nak buang AVG Secure Search.

Bagi aku AVG Secure Search sangat annoying, tak tahu kenapa, aku yahoo, google macam mana cara nak uninstall benda ni. Pergi kat laman sesawang AVG konon boleh la nak remove sebab diorang ada bagi tutorial sikit macam mana nak remove AVG Secure Search, cumanya diorang tunjuk cara untuk Google Chrome version lama, sebab tu nak apply memang tak dapat. haha -.-

Rupanya senang je, aku pergi kat sini. *kalau perasan aku macam translate je blog dia, ihiks*

 *lagu ni best :3 comel+scary*

 *hamek program and features*

*right click pastu uninstall :))*

Control Panel >Programs and Features >AVG Secure Search Toolbar > Uninstal
Bereh~

Selamat mencuba :}

Sekian.

Tuesday, 6 August 2013

Apa itu Deja Vu?

"woi aku rasa pernah rasa la apa yang aku rasakan perasaan yang ada waktu ni"

kira sikit berapa banyak rootword rasa

Deja Vu

tu dialog standard la sama ada korang yang cakap atau kawan korang yang cakap, atau kawan korang yang cakap, atau kawan korang punya mak punya sedara yang cakap *oke annoying, lawyer buruk*

*ni movie deja vu*

well, basically deja vu ni suatu perasaan dimana korang rasa pernah lalui. haa, macam tetiba nampak pakwe hensem gileww tu enn, then nak CHOPP diorang awal-awal, lepas tu nanti orang lain tak boleh kacau huahuahua. *eh yeke? okay ni bukan deja vu ori, ni tipu punya*
kalau laki nampak awek cun, sama ada terus ngorat atau yang mana jenis Gynophobia diam jela, jadi stok alim-alim gituu. okay merepek

sebenarnya, Deja Vu nama utama, dalam Deja Vu ada lagi pecahan,

Deja Senti: Perasaan ini merujuk pada sesuatu yang 'sudah dirasa'. Ini adalah fenomena mental dan peneliti *tuan punya badan* percaya sesuatu yang dirasakan di masa lalu sangat serupa dengan apa yang dirasakan pada saat itu. Oleh itu, dua pengalaman tersebut membuat seseorang merasa yang dia telah melalui perkara yang sama di masa lalu.

Deja Vecu: Sebuah perasaan bahwa segala sesuatu yang terjadi saat itu sama dengan apa yang telah terjadi sebelumnya dan seolah-olah boleh mengetahui apa yang akan terjadi selanjutnya, disebut sebagai Deja Vecu. So orang tersebut boleh claim macam psychic gituu. Bezanya, orang yang alami keadaan ni dengan yang sebelum, mereka tau apa yang what will come come next.

Deja visite: Bentuk Deja vu adalah perasaan setelah mengunjungi tempat yang baru. Seseorang mengalami jenis Deja vu macam ni konon-kononnya memiliki pengetahuan tentang sebuah tempat yang dia belum pernah kunjungi. 


Macam mana benda-benda ni terjadi?
(dalam point form ek)


  • tengok banyak movie, dokumentari
  • keadaan tempat yang sama contoh: susunan deko dalam rumah
  • perbuatan yang suka dilakukan oleh seseorang (habit)
  • luck?
okay la contoh ek, korang pergi Istanbul, tetiba korang rasa, "I've been here before" acehh, speaking, hehe, sebab korang rasa tahu pasal tempat tu, macam contohnya korang jalan-jalan kat Masjid Aya Sofea, tetiba rasa macam tau pasal masjid tu, macam pernah pergi, setiap inci korang ingat, view kubah dari dalam  







tapi sebenarnya view tu korang dah pernah tengok dekat cerita ISTANBUL AKU DATANG, yang beto,tomok dengan lisa surihani berlakon tuu

ingat tak shot awal-awal? lisa berangan nak kahwin dalam Masjid Aya Sofea. kat situ dah Deja visite. selain sebab movie deko dalam masjid tu mesti jarang berubah kan. nampak korang kononnya melalui benda yang sama, tapi sebernanya dah melalui atau mempunyai ingatan separa sedar tentang sesuatu.

walaubagaimanapun, itu cuma contoh-contoh rekaan, dan pandangan saintifik, aku saja ubah ayat tak skema, tak nak korang bosan. eh, btw memang ada tau kajian tahu pasal Deja Vu ni, jangan main-main..haha

ramai scientist dan psychologist kaitkan dengan kognitif dan epilepsy 

tapi ada juga yang berpendapat ianya berkaitan dengan perkara-perkara mistik, kelebihan orang tertentu, kaitan dengan alam roh dan lain-lain tapi aku tak berani nak berhujah pasal tu, wallahualam :)